Pottenkijken bij Rouchan

01-07-2024

Recepten uit de Syrisch-Koerdische keuken.


'Pottenkijken bij Rouchan' is het eerste kookboek in het Nederlands met Syrisch-Koerdische gerechten.
Auteurs zijn Rouchan Jafar en Ria Van de Velde.

Rouchan is geboren in het dorpje Shadere in de provincie Afrin in Syrië.

Zij leerde koken dankzij haar moeder en oma. In 1997 kwam zij naar België. In de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) kon ze een opleiding keukenhulp volgen en sindsdien werkt ze in een grootkeuken in een woon– en zorgcentrum in Tervuren. Als uitstekende kok wordt ze regelmatig gevraagd voor feestmalen.

Ria is al sinds haar jeugd geboeid door de wereldkeuken, onder andere door haar moeder. Ze kookte voor solidariteitsfeesten en voor de Oxfam Wereldwinkel in Herent. Als vrijwilliger helpt ze anderstalige nieuwkomers hun Nederlands bij te schaven. De recepten werden aangebracht door Rouchan die ze nu deelt met de wereld. Ria verzorgde de teksten, foto's en de lay-out van het boek.

Het boek richt zich tot mensen die graag koken en graag lekker eten.
Maar ook wie niet uit is op kokkerellen, maar belangstelling heeft voor de Koerdische cultuur en ruimer voor het Midden-Oosten, kan er zijn gading in vinden. Het boek bevat 84 gerechten.

De gerechten zijn vooral gekend in de regio van Afrin.
In het voorwoord situeert de Koerdische schrijver Marwan Barakat het kookboek in de Koerdische cultuur. Ria Van de Velde leidt het in met wat info over Afrin en leuke weetjes over de kookwijze van Rouchan.
Alle gerechten, duidelijk opgedeeld in de inhoudsopgave met handige aanduiding van de bladzijde, worden voorgesteld met foto, ingrediënten en bereidingswijze.

Af en toe ook met wat meer toelichting over de Koerdische eetcultuur. Zelfs wat mopjes en humor: hoe een haan kip wordt, een liedje over waterkers als geneesmiddel, tuinbonen of geitenkeutels, …
Rouchan wil graag haar boek verspreiden en is bereid om workshops te geven.

De Boekvoorstelling kan gecombineerd worden met een muziekoptreden van Nojin (Nieuw Leven). De Belgisch-Koerdische vereniging Hevi werkt aan ontmoeting, kennismaking en uitwisseling met de cultuur van de Koerden.
ISBN: 978-605-4876-58-7
Prijs: 18 euro.

Geïnteresseerd ? Contacteer Rita Leuckx via rita.leuckx@hotmail.com