De vlucht van de ooievaars

10-11-2023

Alain Vanclooster schrijft oorlogsgetuigenissen van Oekraïense vluchtelingen in België in beklijvend nieuw boek.


Zopas verscheen bij uitgeverij Partizaan.be het boek "DE VLUCHT VAN DE OOIEVAARS - Oorlogsgetuigenissen van Oekraïense vluchtelingen in België" van de Dilbeekse auteur en Oekraïne-vriend Alain Vanclooster.

Het boek telt ruim ruim 300 blz. en is geïllustreerd met meer dan 100 authentieke kleurenfoto's. De prachtige coverillustratie is van Olya Litvinenko uit Kyiv. In 16 gesprekken laat de auteur Oekraïense vluchtelingen aan het woord, om nooit te vergeten welk ondraaglijk lijden oorlog veroorzaakt. De meeste geïnterviewde vluchtelingen verblijven in Pepingen (4), Dilbeek (2), Asse (2), Halle (1), Huizingen (1), Humbeek (1), Merchtem (1), Leuven (1) en Brussel (1).

Het boek bevat ook een verhaaltje voor kinderen en verschillende gedichten, schilderijen en liedjesteksten van Oekraïense vluchtelingen. Enkele van die teksten zijn ook opgenomen in het Oekraïens. Tussendoor beschrijft Alain Vanclooster de grote impact van de voorbije anderhalf jaar op zijn eigen leven en evolutie. In een aparte, luchtige verhaallijn vertelt hij de "Belgische memoires" van zijn goede vriendin en singer-songwriter Lena Ivanova uit Tsjernihiv, een van de hoofdpersonages in het boek. Op verschillende vlakken een heel boeiend en belangrijk boek!

Alain Vanclooster (Dilbeek, °1962) is als schrijver en performer niet aan zijn proefstuk toe. Naast gedichten en korte verhalen publiceerde hij twee boeken over de kernramp van Tsjernobyl van 1986 in Oekraïne. Een daarvan werd zelfs vertaald en verscheen in Oekraïne. In 2017 bezocht hij de hoofdstad Kyiv en enkele geëvacueerde slachtoffers van Tsjernobyl. De Russische invasie van 24 februari 2022 en de ontmoeting met Oekraïense vluchtelingen in België zetten zijn leven helemaal op zijn kop. Voor Lena Ivanova vertaalde Alain Vanclooster drie liedjesteksten naar het Nederlands. En als wederdienst zette Lena drie van zijn naar het Oekraïens vertaalde gedichten op muziek... Sindsdien treden ze vaak samen op bij benefiet events voor hulp aan Oekraïne. Een boeiende creatieve uitwisseling en samenwerking!

Het boek, uitgegeven bij Partizaan.be, kan besteld worden in elke boekhandel en kost 27,50 EUR (ISBN: 9 789 464 0767 14).